Dziś przyjrzymy się Wspaniałej Owocowej Trójce, którą znamy zarówno z ogródków jak i lasów! Króliki, kawie, chomiczki, myszki, szynszyle, szczurki i reszta rodzinki zacierają łapki w oczekiwaniu na takie przekąski ????
Jeżyna, malina i porzeczka- nie jest to przypadkowy dobór roślin, łączą je ich właściwości:
– działanie moczopędne
– właściwości regulujące przewód pokarmowy, wspomagające trawienie
– doskonałe źródło witaminy C
– delikatne właściwości przeciwzapalne
Kolczasta bomba witaminowa- to dzikie jeżyny które na pewno każdy chociaż raz spotkał w okolicznych lasach. Wczesną wiosną zbieramy młode pędy, unikamy zbierania liści, które zimowały. Latem mamy już tegoroczne listki, podajemy je świeże (warto też ususzyć zapas na zimę). Liście i pędy jeżyn mają pozytywny wpływ na florę bakteryjną jelit a także, jak większość dziko rosnących ziół są cennym źródłem witamin i minerałów.
Latem możemy też przygotować gryzaki z pędów jeżyn- po wcześniejszym usunięciu z nich niebezpiecznych kolców. Tak jak w przypadku gałązek z drzew, takie gryzaki pomagają w pielęgnacji zębów, dostarczają włókno roślinne potrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i dają satysfakcję z gryzienia ????.
Owoce są cennym źródłem witaminy C, podajemy tylko te dobrze dojrzałe, które nie są już cierpkie.
Malina to słodsza siostra jeżyn. Jej owoce mają właściwości moczopędne i zawierają dużo witaminy C (bardzo cennej w diecie świnek morskich/kawii domowej) ale też cukru więc należy podawać je rozważne.
Gałązki, pędy i liście malin są równie wartościowe co w przypadku jeżyn. Dodatkowo mają działanie moczopędne i rozkurczowe. Niewskazane jest podawanie liści, pędów i gałązek malin samiczkom w czasie ciąży.
Ostatnią roślinką ze wspaniałej trójki dzisiejszego wpisu jest porzeczka (czarna, czerwona czy biała- kochamy je wszystkie). Podajemy liście, pędy, gałązki i owoce. Również owoce porzeczki zawierają duże ilości witamin.